Twee méga handige windows 10 shortcuts

Tachtig procent van de Nederlanders maakt gebruik van Windows 10, het meest recente besturingssysteem van Microsoft. Windows 10 kent niet alleen véél gebruikers, maar ook veel handige shortcuts om je computer leven iets aangenamer te maken dan dat het gisteren was. Na de iPhone tips werd het tijd om deze twee handige Windows 10 shortcuts te delen!

Plakken vanaf klembord in Windows 10

Vrijwel alle windows 10 gebruikers kennen de beroemde toetsencombinatie ‘control + C’ en ‘control + V’, beter bekend als ‘kopiëren en plakken’. Echter zal het ongetwijfeld wel eens zijn voorgekomen dat je nét iets hebt gekopieërd, op ‘control + V’ drukt, en vervolgens gebeurt er vrij weinig. Of dat je net twee dingen wilt kopiëren en dan vlak achter elkaar wilt plakken, zonder weer te moeten wisselen van tabblad of applicatie. Echter heeft Microsoft hier iets slims op bedacht: het klembord!

In Windows 10 zit een zogenaamd ‘klembord’, wat onthoud wat je de laatste periode hebt gekopieërd. Om het klembord te openen, gebruik je de volgende toetsencombinatie: Windows toets + V, zie onderstaande afbeelding:

Handige windows 10 shortcut

Wanneer deze combinatie wordt ingedrukt, opent het klembord, door op een van de laatst gekopieërde items te klikken, plakt windows automatisch waar je muis op dat moment staat.

Handige windows 10 shortcut

Het maken van een screenshot in Windows 10

Veel Windows gebruikers zijn bekend met het maken van screenshots, meestal maken zij gebruik van de welbekende ‘PrintScreen’ of ‘PrtSc’ (op je toetsenbord) knop. Echter heeft Microsoft in Windows 10 een gemakkelijke kniptool ingebouwd, waarmee gemakkelijk (op maat gemaakte) screenshots kunnen worden gemaakt.

Op de kniptool te gebruiken, dient de gebruiker de volgende toetsencombinatie in te toetsen: Windows toets + Shift + S. Vervolgens opent het knipvenster, waarna de gebruiker door middel van het slepen van de muis een vak kan selecteren wat hij wilt screenshotten. Dit ziet er vervolgens zo uit:

Handige windows 10 shortcut
Via The Verge

Een handige bijkomstigheid hiervan, is het direct kunnen bewerken van de zojuist gemaakte screenshot. Dit doe je door rechtsonderin direct op de kniptool notificatie te klikken.

Handige windows 10 shortcut

Zodoende kan de gebruiker hier ook eventueel dingen arceren of bewerken, zoals bovenstaand gedaan (zie de rode pijl). Tot slot kan rechtsbovenin met enkele sneltoetsen de afbeelding worden opgeslagen, gekopieërd of gedeeld.