Hoe werkt draadloos opladen? En zou ik het moeten gebruiken?

Je ziet het tegenwoordig overal: bij de smartphone, de smartwatch, robotstofzuigers en ga zo maar door…. Al deze elektronische apparaten kunnen draadloos worden opgeladen. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk? En is draadloos opladen iets wat élke smartphone gebruiker zou moeten gebruiken?

Nieuwe technologie

In de laatste jaren in draadloos opladen voor je smartphone en smartwatch steeds meer de standaard geworden. Echter bestaat draadloos opladen al veel langer! Denk maar aan bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, die al tientallen jaren draadloos worden opgeladen.

draadloos opladen tandenborstel

Hoe werkt draadloos opladen?

Maar nu blijft de vraag: hoe werkt de technologie eigenlijk? Draadloos opladen is mogelijk door ‘elektromagnetische inductie’. Energie wordt via een magnetisch veld overgebracht tussen twee objecten, bijvoorbeeld via een oplader en een smartphone. Op die manier zijn oplaadkabels overbodig!

draadloos opladen

Voor- en Nadelen draadloos opladen

Draadloos opladen heeft zo zijn voor- en nadelen. Onderstaand sommen we deze voor je op:

Voordelen

  • Geen oplaadkabel meer nodig (en ook niet langer het probleem dat je oplaadpoort verstopt raakt met stof en vuil waardoor je smartphone niet meer wilt opladen).
  • Beter gebruiksgemak.

Nadelen

  • Draadloos opladen kan op langere termijn slechter zijn voor je batterij (doordat de accu warmer kan worden dan normaal het geval is) (bekijk hier tips voor het opladen van je smartphone)
  • Je hebt nog steeds een stopcontact nodig voor de draadloze oplader. Ideaal voor je thuiswerkplek, minder geschikt voor onderweg.
  • De kwaliteit van de oplaadstations kan sterk verschillen, wij raden dan ook aan om altijd voor een originele oplader van de telefoon fabrikant te gaan (check altijd op de ‘Qi’ certificering voor kwaliteitsgarantie).
  • Draadloos opladen verloopt trager dan via een kabel opladen.

Conclusie

De conclusie voor het draadloos opladen van je devices: wat je krijgt aan gebruiksgemak (geen kabels, makkelijker opladen en geen stof en vuil in de oplaadpoort wat voor problemen zorgt), lever je in aan laadkwaliteit (accu gaat minder lang mee, telefoon laadt minder snel op en kwaliteit van de oplader is erg belangrijk). Draadloos opladen is dus een mooie toevoeging voor het opladen (bijvoorbeeld op je bureau) maar zou niet de primaire bron van opladen moeten zijn voor bijvoorbeeld je smartphone (als die keuze er is, bijvoorbeeld smartwatches zijn 9/10 enkel draadloos op te laden).