Slim leeftijd uitrekenen in Excel

Een van de meest gebruikte programma’s door bedrijven: Microsoft Excel. Schema’s, roosters, overzichten, alles kan met Excel. Echter is Excel lang niet voor iedereen even makkelijk, terwijl Excel juist het leven van de gebruiker een stuk makkelijker zou moeten maken. In deze post leggen we uit hoe je slim de leeftijd kan uitrekenen in Excel.

Waarom deze post?

Nu vraag je je wellicht af, waarom deze post? Laatst zagen we een van onze vrienden handmatig de leeftijd van iemand uitrekenen (met een rekenmachine, naast de laptop) en vervolgens deze leeftijd handmatig opschrijven in Excel. Tot onze verbazing zei deze persoon geen makkelijkere manier te weten, wat natuurlijk helemaal niet erg is. Echter kan het wel veel makkelijker én toekomstbestendiger! Hieronder leggen we uit hoe je iemand zijn leeftijd uitrekent in Excel!

Leeftijd uitrekenen in Excel

Zoals uitgelegd in de vorige paragraaf, had onze vriend al beschikking tot de geboortedatums. Deze hebben we natuurlijk nodig voor het uitrekenen van een persoon of een object zijn leeftijd. Volg vervolgens deze stappen:

Stap 1: Open Microsoft Excel en het benodigde werkboek

leeftijd berekenen Excel

Stap 2: Maak/ gebruik kolommen met de geboortedatums en leeftijd (leeg)

leeftijd berekenen Excel

Stap 3: Formule maken voor leeftijd

  • Klik op de bovenste cel in de leeftijd kolom, bij ons is dit kolom C3.
  • Typ een ‘=’ teken in de cel, om te beginnen aan een formule
  • Kopieer en plak deze formule in de cel: =(Vandaag()-$B3)/365
    • De ‘Vandaag()’ functie pakt de huidige datum, en daar trekken we de geboortedatum vanaf (Vandaag() is Today() in de Engelse versie van Excel)
    • Vervolgens houden we het aantal dagen over, en dit delen we door 365 om jaren uit te rekenen (mocht je het aantal dagen willen, deel dan niet door 365)
    • Let op: cel B3 kan in jouw werkboek anders zijn!
  • Sleep vervolgens de C3 cel naar onder om de formule door te trekken
leeftijd berekenen Excel

Voila! Dat is alles. Elke keer als het werkboek nu wordt geopend, berekent de vandaag() functie opnieuw de huidige datum, dus de leeftijd blijft altijd up to date! Wil je dit niet? Vul dan in plaats van ‘Vandaag()’ handmatig een datum in!