De batterij van je laptop langer laten meegaan?

Veel laptopgebruikers laden hun laptop op een verkeerde manier op. Hierdoor gaat de laptopbatterij snel achteruit. Wellicht heb jij je wel eens afgevraagd waarom de batterij van je laptop zo snel leeg loopt. In deze post deelt ICTBrein enkele tips waardoor jij jouw laptopbatterij langer mee laat gaan!

Lithium-ion laptopbatterij

De meeste laptops zijn voorzien van een lithium-ion accu. ‘Lithium-ion’ is een bepaald soort herlaadbare batterij, vaak gevonden in elektronische apparaten of elektrische auto’s. Een lithium-ion batterij heeft nou eenmaal een bepaalde levensduur en slijtage is niet te voorkomen. Elke keer dat de batterij opnieuw wordt opgeladen, is hij een heel klein beetje minder sterk dan de vorige oplaadbeurt. Echter kan je met de manier van opladen dit slijtageproces vertragen, of bij een foute manier, juist versnellen.

Eerste keer opladen

Een van de grootste misverstanden bij het aanschaffen van een nieuwe laptop (weet je niet welke: bekijk deze post!) is het 100% opladen van de batterij vóór het gebruiken ervan. Het geheel opladen van de accu heeft geen effect op de levensduur ervan.

Laptopbatterij langer laten meegaan

Een laptopaccu 100% opladen is slecht voor de accu. Het is ook niet verstandig om een laptopbatterij helemaal leeg te laten lopen tot 0%. Het beste resultaat qua levensduur van je accu behaal je door het batterijpercentage altijd tussen de 20 en 80 procent te houden.

Ook is het niet verstandig om, wanneer de laptop 100% is opgeladen, aan de oplader te houden. Dit is ten eerste nadelig voor de levensduur en ten tweede voor de energierekening. Tot slot kan je het beste de laptop opladen bij kamertemperatuur, dat is het beste voor de batterij.

laptopbatterij accu langer meegaan
Oplader van een Apple MacBook

Laptop oplader

Der laatste tip die we hebben om je laptopbatterij langer mee te laten gaan is het gebruik van de originele oplader. Wat je vaak ziet is dat mensen meerdere opladers gebruiken en daarom een namaak of goedkope tweede oplader kopen om de laptop op te laden. Dit bevordert de batterijduur van je laptop allesbehalve en het is aan te raden om iets meer te investeren in een originele oplader.