Het beste LastPass Alternatief…

Zoals beschreven in deze post: wachtwoorden onthouden, is het gebruiken van een password manager/ wachtwoordkluis dé ideale oplossing. In deze post raadden wij hiervoor LastPass aan. Een van de grote voordelen van LastPass was dan ook dat het gratis was, maar dat gaat helaas veranderen…

LastPass zal per 16 maart 2021 haar beleid veranderen, waardoor LastPass gebruikers van de gratis versie, enkel nog wachtwoorden via smartphone óf PC kunnen gebruiken zonder dat deze worden gesynchroniseerd. De enige mogelijkheid om dit wél te laten doen is door 3$ per maand te gaan betalen voor de premium versie. LastPass beoogt hierdoor meer betalende klanten te werven. Echter bestaat een groot deel van de LastPass gebruikers uit mensen die juist voor LastPass kozen omdat het gratis is. Daarom hebben wij gekeken naar het beste gratis alternatief.

Het beste LastPass alternatief: Bitwarden

Na enig onderzoek hebben wij van ICTBrein een gratis alternatief gevonden voor LastPass, namelijk: Bitwarden. Bitwarden is open source en maakt net als LastPass géén gebruik van ‘key identifiers’. Dit betekent dat als u uw hoofdwachtwoord verliest, er geen manier is om toegang te krijgen tot uw wachtwoordkluis. Aan de andere kant betekent dit ook dat LastPass of Bitwarden geen toegang heeft tot uw gegevens.

Ook biedt Birwarden wél synchronisatie van meerdere apparaten als gratis service. Mocht een upgrade naar premium toch interessant zijn, betaal je bij Bitwarden nooit te veel (10$ per jaar).

Lastpass alternatief: Bitwarden
Bitwarden

Tot slot is overstappen van LastPass naar Bitwarden erg gemakkelijk. De tools werken vrijwel hetzelfde, volgens sommige klanten die al overstapten van LastPass naar Bitwarden werkt Bitwarden nog véél beter. Op de site van Bitwarden wordt uitgelegd hoe je gemakkelijk overstapt: LastPass importeren in Bitwarden.

Tot slot is Bitwarden op alle platformen beschikbaar: Android (smartphones en tablets), Apple (smartphones en tablets) én laptop / PC. Waar LastPass enkel kwam met een extensie in de webbrowser, heeft Bitwarden ook apps beschikbaar voor de laptop / PC.