Anti virus uitgelegd

In de vorige post hebben we uitgelegd wat een computervirus is. Aan het einde van die post beloofden wij in het volgende artikel in zouden gaan op anti virus, want hoe bescherm je jezelf nou tegen een computervirus?

Soorten anti virus

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe anti virus programma’s werken. Anti virus programma’s zijn ingericht om je computer te beschermen tegen verschillende vormen van malware, waaronder dus computervirussen. Hierin zijn twee veelvoorkomende detectievormen van anti virus te onderscheiden.

Signature based

Signature based anti virus, vrij vertaald: op handtekening gebaseerd, is een vorm van anti virus die virussen opspoort op basis van bestaande informatie. Wanneer een anti virus maker een virus ontdekt, wordt deze opgeslagen in een database. Het anti virus programma op jouw PC gebruikt vervolgens deze database om nieuwe software te vergelijken met deze database. Zodra het anti virus programma ziet dat deze nieuwe software lijkt op software in de database (de signature) zal het programma de software rapporteren.

Behaviour based

Behaviour based anti virus, vrij vertaald: op gedrag gebaseerd, is een vorm van anti virus die virussen opspoort op basis van gedrag. Wanneer nieuwe software zich vreemd gedraagt of ongewenst gedrag vertoond zal het anti virus programma hier een stokje voor steken en de software rapporteren. Diverse soorten anti virus gebruiken hiervoor een gecontroleerde omgeving om nieuwe software veilig te testen.

Voor- en nadelen

Beide methoden hebben voor- en nadelen. Signature based anti virus werkt goed tegen bekende virussen, maar is kansloos tegen nieuw ontwikkelde virussen. Een nieuw virus staat ten slotte nog niet in de database, en zal eerst succesvol zijn in besmetten voordat de anti virus maker kan reageren. Behaviour based anti virus heeft als nadeel dat ook niet alle gedragspatronen bekend zijn en een nieuw virus kan missen. Daarnaast heeft behaviour based anti virus ook een grotere kans op vals positieven, waardoor onschadelijke software soms wordt bestempeld als schadelijk.

Anti virus

Anti virus in de praktijk

Zoals je wellicht begrijpt zijn virus en anti virus een soort kat en muis spel. De hackers/kwaadwillende proberen constant nieuwe vormen van malware te creëren, en de anti virus maker probeert constant zo veel mogelijk van deze malware tegen te gaan. In de praktijk wordt dan ook vaak een mix gebruikt van verschillende opsporingsmethoden van virussen, om zo effectief mogelijk te zijn.

Anti virus tips

In deze post zullen we nog niet in gaan op welke anti virus goed is en welke niet, dit doen we in de volgende post. Wel kunnen we alvast wat tips meegeven om te voorkomen dat je computer besmet raakt!

  • Vertrouw je het niet? Download het NIET!
  • Klik niet op iets wat je niet kent. Ook niet op spam of duistere emails.
  • Bespaar niet op anti virus, de kosten staan vaak niet tegenover gevolgen van malware.