‘De cloud’, wat is dat?

‘De cloud’ is een veelgebruikte term in de ICT wereld, maar ook een bekend buzzword in business. Echter weet lang niet iedereen wat ‘de cloud’ nu daadwerkelijk is. Wij leggen het je simpel uit in deze post!

Wat is de cloud?

Als je vroeger een back-up wou maken, zette je deze op een CD of USB stick en borg je deze veilig op. Tegenwoordig kan dit stukken makkelijker: in de cloud. Iets opslaan in de cloud is niets meer dan digitaal je bestanden ergens opslaan, via het internet dus. In plaats van dat de bestanden op jouw USB stick staan, staan ze ergens op een zogeheten ‘server’, die toegankelijk is via het internet.

Hoe werkt het?

Grote tech-reuzen als Google en Microsoft hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in grote hallen vol met duizenden servers, ook wel datacenters genoemd (zie afbeelding). Een hal vormt een klein deel van wat Google noemt ‘Google Cloud’ of Microsoft haar cloud genaamd ‘Azure’. Op deze servers worden vervolgens grote hoeveelheden aan data opgeslagen van bedrijven en particulieren, die gebruikmaken van de cloud.

Google Datacenter Eemshaven - De Cloud
Google datacenter in Eemshaven (NL) – Foto via: Propertynl

Hoe gebruik ik de cloud?

De kans is vrij groot dat je gebruikmaakt van een google account en daarmee toegang hebt tot gmail. google agenda, google drive, et cetera. In feite maak je dan al gebruik van ‘de cloud’, sinds dat al deze diensten op de servers van google online staan.

Echter waar ‘de cloud’ de laatste jaren zo populair mee is geworden is het opslaan van bestanden. In plaats van bestanden op te slaan op USB sticks en CD-ROMS worden deze opgeslagen in de cloud. Onderstaand hebben wij een opsomming gemaakt van cloud-opslag aanbieders:

 • OneDrive (Microsoft)
  • OneDrive is de cloud dienst van Microsoft. OneDrive staat standaard op elke laptop/ PC met Windows 10 geïnstalleerd, maar is ook beschikbaar voor andere apparaten.
 • Google Drive (Google)
  • Google Drive is de cloud dienst van Google. Google kent iedereen natuurlijk van de zoekmachine op het internet, maar ook Google Drive staat op elk android apparaat geïnstalleerd.
 • Dropbox
  • Dropbox staat als enige in deze lijst als onafhankelijke cloud aanbieder, los van een bepaald type apparaat of dienst. De bestanden zijn, net als elke cloud, toegankelijk via het internet of via de app.
 • iCloud (Apple)
  • iCloud is de cloud dienst van Apple. Deze dienst is dan ook volledig gericht op Apple apparaten zoals de iPhone, iPad of Mac. Op elk apparaat van Apple staat de iCloud standaard geconfigureerd.

Wat zijn de voordelen?

Leuk verhaal, die cloud. Echter, wat zijn nou de voordelen en waarom zou jij het moeten gebruiken? ICTBrein somt de belangrijkste redenen voor je op:

 • Veilig. Je bestanden staan altijd veilig en onafhankelijk, bij brand of schade blijven je bestanden intact
 • Synchronisatie. Bereik vanaf je laptop, PC, tablet, smartphone altijd dezelfde bestanden, en heb altijd toegang tot de laatste versie
 • Online back ups. Veel cloud diensten bieden online back-ups aan, die automatisch een back-up maken van je bestanden en deze opslaan in de cloud.

Echter zijn er ook wat nadelen aan de cloud verbonden, onderstaand lichtten we de belangrijkste toe:

 • Internet. Je moet altijd verbonden zijn met internet wil je bij je bestanden kunnen
 • Prijs. Vaak is de gratis opslagruimte beperkt, en bij uitbereiding zal je als klant moeten betalen voor meer opslag