Één goed en groot wifi netwerk: Mesh netwerk

Veel mensen ervaren, vooral nu in deze periode van veel thuiswerken, problemen met het wifi netwerk. In deze post leggen wij uit wat een oplossing hiervoor zou kunnen zijn: een mesh netwerk. Wat een mesh netwerk precies is én wat het precies doet, lees je in deze post!

Wat is een mesh netwerk?

De meeste gezinnen hebben één modem/ router in de meterkast, daar komt de kabel van de provider binnen en de modem/ router zend vervolgens het wifi signaal uit naar de rest van het huis. Echter wil het ene gezinslid gamen, de ander Netflixen, iemand foto’s uploaden naar de cloud en de ander heeft nog een online meeting via zoom. Dit lijdt tot grote belasting op het wifi netwerk, met een trage en slechte verbinding als gevolg.

Een mesh netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere apparaten (een soort mini-modems/ routers) met elkaar verbinden om zo één krachtig netwerk te vormen. Het mesh netwerk bestaat dus uit meerdere punten in huis, vaak simpel aangesloten op het stopcontact, om zo overal in huis een goede verbinding te garanderen.

Mesh systeem wifi
Voorbeeld van een mesh netwerk met drie verschillende punten

Wat zijn de voordelen van een mesh netwerk?

Een mesh netwerk heeft ten opzichte van een ’traditioneel’ wifi netwerk enkele voordelen. Deze voordelen hebben wij onderstaand voor je opgesomd:

  • Een mesh netwerk zorgt overal in huis voor een krachtige verbinding. Een mesh netwerk maakt namelijk gebruik van meerdere punten die het signaal opnieuw uitzenden, waardoor het signaal overal in huis goed is (zie afbeelding).
  • Een mesh netwerk is slim, en verdeelt zelf de belasting van het netwerk over de verschillende punten in huis. Als één punt het te zwaar krijgt, springen de anderen bij. Zodoende heb je overal in huis een stabiele en krachtige verbinding.
  • Een mesh netwerk bestaat uit meerdere apparaten, maar blijft één netwerk. Waar een ’traditioneel’ netwerk bijvoorbeeld bestaat uit 2 wifi netwerken genaamd ‘Wifi_Huis’ en ‘Wifi_Zolder’, bestaat het mesh netwerk uit één krachtig netwerk (SSID). Als je vervolgens van benden naar boven loopt, zal je automatisch en zonder haperingen verbinden met het nieuwe netwerkpunt dat op die plek het krachtigste is, zonder te hoeven switchen van wifi netwerk.
  • Een mesh netwerk werkt volledig draadloos, op één mesh punt na (bijvoorbeeld die in de meterkast). Hierdoor is het ook mogelijk om netwerkpunten op plekken neer te zetten waar géén internetkabel ligt.
  • Een mesh netwerk opzetten is vrij simpel, en kan door de gemiddelde persoon makkelijk worden gedaan. Je plaatst één van de mesh apparaten naast de router/ modem in bijvoorbeeld de meterkast en verbind deze met een kabel. Vervolgens plaats je op de andere plekken in huis de andere apparaten, en de rest wordt door het mesh netwerk zelf geregeld!

Wat heb ik nodig?

Wij ICTBrein raden aan om, als je een mesh netwerk overweegt, te kijken naar minimaal 3 netwerk punten. Drie punten zijn vaak goed van een bereik van 400 – 600 vierkante meter (bijvoorbeeld de TP-Link Deco M4), meer dan voldoende voor een normaal huis dus. Kijk vooraf goed hoeveel oppervlakte je ongeveer nodig hebt, en schaf naar behoefte het juiste netwerk aan. Mocht eventueel later blijken dat een punt extra toch handig was? Koop dan een mesh punt extra en voeg deze gemakkelijk toe aan het bestaande netwerk!