Welke laptop moet ik kopen?

Iedereen kent het: de oude laptop is sloom, doet het slecht en krijgt kuren. De oplossing: een nieuwe laptop. Echter is het uitzoeken van een goede nieuwe laptop minder makkelijk dan gedacht. Al gauw raak je verstrikt in het web van rare productnamen, modellen, nieuwe technologieën en tien verschillende websites die dezelfde laptop te koop aanbieden, maar dan toch net anders. Om hier duidelijk en objectief advies in uit te brengen (zonder reclame en links naar advertenties!) schreef ICTBrein de post: Welke laptop moet ik kopen?.

We beginnen met een korte disclaimer: deze post is geschreven op 29 maart 2021, en zal dan ook op basis van kennis rond dit tijdstip zijn geschreven. Dit maakt het zoeken naar een nieuwe laptop vaak lastig, aangezien wat gisteren goed was morgen weer is ingehaald door technologische ontwikkelingen.

Stap 1: Windows of MacOS?

De eerste stap om uit te vinden welke laptop jij moet kopen is: wil ik een laptop met Windows, of een MacBook (Apple)? De eeuwenoude discussie of Windows van Microsoft of MacOS van Apple beter is, laten we voor wat het is. Beide besturingssystemen hebben voor- en nadelen, uitgelicht in deze post. Uiteindelijk is het persoonlijke voorkeur en bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’.

Stap 2: Waar gebruik ik mijn laptop voor?

Nadat je de keuze hebt gemaakt tussen Windows en MacOS, is de volgende stap kijken naar het gebruik van de laptop. Omdat iedereen zijn/ haar laptop anders gebruikt, verdelen wij dit in drie categorieën:

Licht gebruik

‘Licht gebruik’ is de categorie voor men die een laptop af en toe gebruikt. Dit zijn voornamelijk activiteiten los van werk en/ of studie, zoals internetbankieren, mailen en af en toe een brief typen in word.

Normaal gebruik

‘Normaal gebruik’ is de categorie voor men die een laptop gebruikt voor werk en/ of studie en andere doeleinden. In deze categorie wordt de laptop veel uren per dag gebruikt, en zullen de eisen daarom anders zijn dan voor de lichte gebruiker.

Zwaar gebruik

De laatste categorie ‘zwaar gebruik’ is voor men die een laptop erg veel gebruikt en zware programma’s draait. Over het algemeen is dit ook voor werk en/ of studie, maar vergt een krachtigere laptop dan de normale gebruiker. Denk in deze categorie ook aan gaming laptops.

We hebben deze categorieën opgesteld om te matchen met de benodigde hardware specificaties van een laptop, zoals de processor, opslag en werkgeheugen. Zo houden wij het simpel, en weet jij welke laptop jij moet kopen! Probeer nu na te gaan in welke categorie jij jouzelf zou plaatsen. Twijfel tussen twee categorieën? Bekijk dan in beide categorieën de opties! Bekijk onderstaand de specificaties per categorie:

Licht gebruik

Processor: Intel i3 of AMD ryzen 3
Opslag: 128GB – 256 GB SSD
Werkgeheugen: 4GB – 8GB RAM

Normaal gebruik

Processor: Intel i5 of AMD ryzen 5
Opslag: 256 GB – 500GB SSD (500GB is aan te raden als je veel download en bestanden moet opslaan)
Werkgeheugen: 8GB RAM

Zwaar gebruik

Processor: Intel i7 of AMD ryzen 7
Opslag: 500GB – 1TB SSD
Werkgeheugen: 8GB – 16GB RAM

Stap 3: Eisen aan de laptop

Nadat je hebt gepaald in welke categorie jij zit qua laptop gebruik (dit gebruiken we voor de eisen qua hardware van de laptop), is het belangrijk om te kijken naar andere eisen. Onderstaand sommen wij de meest voorkomende voor je op:

  • Schermgrootte (13-14 inch is klein, 15.6 inch ‘normaal’ en 17 inch is ‘groot’)
  • Batterijduur (hoe lang moet de laptop mee gaan op de batterij)
  • Scherm resolutie (hoe scherp moet het scherm zijn, Full HD is ‘normaal’)
  • Overige hardware zoals een ingebouwde camera, aantal aansluitingen, et cetera.

Stap 4: Voorkeur voor merk

Mocht je een sterke voorkeur hebben voor een bepaald soort merk laptop, neem dit dan ook mee in je zoektocht. Mocht je dit niet hebben maar vraag jij jezelf wel af wat een ‘goed’ merk is? Hierbij het antwoord: Zolang je een laptop van een bekend merk koopt (Asus, Acer, Apple, Lenovo, HP, Dell, MSI, Microsoft, Samsung) zit het over het algemeen wel goed. Goedkope laptops van minder bekende merken adviseren wij aan te vermijden.

Stap 5: Welke laptop moet ik kopen? (De zoektocht!)

In de vorige stappen hebben we stapsgewijs de specificaties van de nieuwe laptop bepaald. Nu is het tijd voor de zoektocht en het antwoord op: welke laptop moet ik kopen? Bij ICTBrein gebruiken wij hiervoor altijd een standaard site: Tweakers. Tweakers is een Nederlandse website die ICT op allerlei manieren vergelijkt. Hieronder leggen wij uit hoe je Tweakers kan gebruiken voor het zoeken van je laptop!

Stap 1: Navigeer naar: Laptops vergelijken op Tweakers.

Laptops vergelijken Tweakers


Stap 2: Vul in het linker paneel alle specificaties van de laptop in.

Laptop specificaties Tweakers

Zoek hier op de specificaties besproken in de bovenstaande stappen zoals processor, opslag, werkgeheugen, schermdiagonaal en natuurlijk: prijs. Nadat je filters aanpast in het linker gedeelte (zie foto) komen automatisch nieuwe zoekresultaten naar voren.

Stap 3: Maak van de resultaten een kortere lijst en vergelijk de opties

Welke laptop moet ik kiezen

Hoe kom je tot die kortere lijst? Gebruik daarvoor de filters binnen tweakers (aangegeven met groen). Klik vervolgens bij wat jij denkt dat interessante opties zijn op ‘vergelijk’ (aangegeven met blauw). Het deel aangegeven in rood zijn de filters in ons voorbeeld (categorie ‘normaal gebruik’).

Stap 4: Vergelijk de laptops

Welke laptop moet ik kiezen?

Klik vervolgens op de blauwe knop ‘Vergelijk’.

Stap 5: Vergelijken en kiezen!

Laptops vergelijken

Vergelijk vervolgens de laptops individueel met elkaar. Scroll naar beneden om ook op bepaalde punten, zoals batterijduur of prijs (Tip: Klik op de blauwe knop ‘vergelijk prijzen’ om de beste prijs beschikbaar te vinden voor deze laptop!), de laptops te vergelijken. En tot slot: een laptop kiezen!