Computervirussen uitgelegd

Bij ICTBrein streven wij ernaar om ICT gerelateerde zaken simpel uit te leggen. Een van deze ICT dingen zijn computervirussen. Want wat is nu eigenlijk een computervirus?

Wat is een computervirus?

Een virus (digitaal) is een vorm van malware. Malware zijn verschillende vormen van software die zijn geschreven met een kwaadaardig doeleinde. Zogeheten malware aanvallen vinden plaats op allerlei devices, zoals telefoons, tablets, computers, et cetera.

Welke vormen van malware zijn er?

Malware is het overkoepelende begrip voor allerlei soorten kwaadaardige software, waaronder computervirussen. Echter komen meerdere vormen van malware regelmatig voor, hieronder leggen we de bekendste vormen uit:

Virus

Een computervirus (oftewel: virus) is vergelijkbaar met een fysiek virus. Een virus verspreid zich van apparaat naar apparaat door de host bestanden aan te passen van een doelwit. Door vervolgens zichzelf te kopiëren naar andere bestanden hoopt een computervirus zich verder te verspreiden (door bijvoorbeeld in een email naar vrienden of collega’s).

computer virus

Kenmerkend aan een virus is dat het vaak gaat om uitvoerbare bestanden, zoals programma’s of Microsoft Excel of Word macro’s. Wat men vaak niet weet, is dat vandaag de dag van alle malware slechts 10% bestaat uit virussen, veel minder dan men wellicht denkt!

Wormen

Computerwormen zijn een andere veelvoorkomende vorm van malware. Kenmerken aan computerwormen is dat ze zich verspreiden zonder enige vorm van gebruikersinteractie, anders dan bij virussen dus! Computerwormen maken veelal gebruik van softwarefouten in bijvoorbeeld besturingssystemen of applicaties. Een bekend voorbeeld van een computerworm is de Stuxnet computerworm (2010).

Trojaans Paard

De naam verklapt het wellicht al, een Trojaans paard is een vorm van malware die onschadelijk lijkt, maar vaak wel schade toebrengt aan doelwitten. Een klassiek voorbeeld van een Trojaans paard is bijvoorbeeld een gratis game of gratis antivirus programma. Vervolgens lijkt het legitieme software, maar neemt ongemerkt de software je computer over. Advies: download dus niet zomaar alles!

Ransomware

Ransomware is woordspeling op het woord malware met het woord ransom. Ransom betekent losgeld in het Engels, en dat is waar deze vorm van malware zijn naam aan doet danken. Deze vorm van malware versleuteld al je bestanden, en dit kan enkel ongedaan worden gemaakt door losgeld te betalen (vaak in Bitcoins of andere cryptocurrencies). Een bekend voorbeeld van ransomware is Wannacry (2017).

Wannacry ransomware
Wannacry ransomware

Wat doe ik hiertegen?

In een volgende post van ICTBrein zullen we ingaan op anti-virus programma’s en het tegengaan van malware. Blijf op de hoogte door onderaan deze pagina te abonneren op onze nieuwsbrief en mis niks meer!