USB-C, het nieuwste type USB aansluiting wat de afgelopen jaren door veel hardware producenten als de nieuwe standaard wordt beschouwd. USB-C is makkelijk in gebruik, multifunctioneel, snel én Europa wil het nu verplicht maken. Wat zijn hiervan de gevolgen? In dit artikel legt ICTBrein het je uit!
Wat is USB-C?
USB-C is na (Micro) USB-A en (Micro) USB-B de meest recente ontwikkeling als het gaat om USB (Universal Service Bus) aansluitingen. De USB-C aansluiting kan gemakkelijk worden herkend door de symmetrische ovaalvormige aansluiting (zie onderstaande foto). Een groot voordeel hiervan is dus: het maakt niet uit hoe je het stekkertje in een apparaat steekt, het past altijd. Daarnaast is het ontwerp klein en daarom ook erg geschikt voor apparaten met weinig ruimte zoals telefoons en tablets. Tot slot de grootste verandering ten opzichte van zijn de USB voorgangers: Met USB-C kunnen voor het eerst gegevens (met snelheden tot 10 GB/seconde!), beeldsignalen en stroom samen via dezelfde USB-kabel worden overgedragen. Kortom, met de USB-C kabel kan je bijvoorbeeld zowel een beeldscherm aansluiten als je laptop opladen!
Voordelen van USB-C
Onderstaand nog een kort overzicht van de voordelen van USB-C:
- Compact design; Geschikt voor kleine apparaten
- Symmetrisch design; Altijd aan te sluiten ongeacht hoe je de stekker bevestigd
- Multifunctioneel; Meerdere signalen over dezelfde kabel
- Hoge snelheden; Hoge snelheden voor gegevensoverdracht en snel-laden
Nadelen van USB-C
USB-C kent eigenlijk geen nadelen, op het volgende na: Veel hardware producenten van telefoons, tablets en laptops adopteren USB-C de laatste jaren als standaard. Alhoewel dit een erg mooie ontwikkeling is, kan het soms lastig zijn. Neem als voorbeeld nieuwe laptops, die vaak enkel nog met USB-C aansluitingen komen. Ondanks dat veel monitoren in theorie met USB-C kunnen werken, is HDMI nu vaak nog de populairste optie, met als gevolg dat er een aparte Hub nodig is om HDMI kabels aan te sluiten op de laptop. Echter, als andere fabrikanten van bijvoorbeeld monitoren ook kiezen om alles enkel nog USB-C te maken, zou dit geen groot probleem meer moeten zijn maar juist een verademing.
USB-C als nieuwe standaard in Europa
Niet alleen hardware producenten zijn op de hoogte van de voordelen die USB-C kabels met zich meebrengen, óók de politiek beweegt mee met deze trend. Zo ook de Europese Unie. De EU-lidstaten staan namelijk op het punt om 7 juni officieel het gebruik van USB-C aansluitingen verplichten voor fabrikanten. Als deze wet wordt aangenomen zijn fabrikanten verplicht binnen twee jaar de USB-C oplaadstandaard door te voeren bij nieuwe producten. USB-C zal in zo’n geval de nieuwe consumentenelektronicastandaard worden. Voor meer informatie, lees hier.
De gevolgen: Apple is niet blij
USB-C heeft veel voordelen en eigenlijk amper nadelen, bovendien wordt dit nu ook nog eens de nieuwe standaard. Klinkt goed, toch? Niet voor iedereen, er bestaan namelijk sommige bedrijven die minder blij zijn met deze ontwikkeling, Apple in het bijzonder. Apple staat namelijk bekend om haar vertrouwde ‘lightning’ kabel, die enkel werkt op Apple devices. Een verplichting naar USB-C betekent voor Apple dat zij niet langer een uniek selling point hebben wat betreft de oplaadkabels, een deel van het businessmodel dat Apple al jaren hanteert. Natuurlijk kaart Apple dit zelf niet aan als reden, en speelt het tech-bedrijf het op onderwerpen als milieu, innovatie en haar klanten die benadeeld zouden worden. Echter lijkt dit gewoon weer een dekmantel om een hap uit het verdienmodel van Apple te voorkomen.